Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΑΔΜΗΕ: Στο 10% έφτασε ήδη η υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική – Έτοιμη τέλη Μαρτίου η «μικρή» διασύνδεση

Πρέπει να διαβάσετε

Τον ίδιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης (Ιούνιος 2023) για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο ΑΔΜΗΕ στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2022-2031, σε σχέση με το προηγούμενο ΔΠΑ (2021-2030) το οποίο καταρτίσθηκε τον Μάρτιο.

Μία σημαντική ωστόσο διαφορά των δύο προγραμμάτων είναι πως στους μήνες που μεσολάβησαν η διασύνδεση μπήκε σε τροχιά κατασκευής, καθώς οι προκαταρκτικές εργασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, με βάση το νέο ΔΠΑ, η πρόοδος υλοποίησής της αγγίζει πλέον το 10%.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031, το οποίο καταρτίσθηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά τα βήματα προετοιμασίας των επόμενων εργασιών, σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2021. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις-αγορές για την εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής και των εναέριων καλωδίων, όπου και πάλι έχουν προχωρήσει αισθητά οι σχετικές διαδικασίες.

Στους μήνες που πέρασαν από το προηγούμενο ΔΠΑ, επίσης ο ΑΔΜΗΕ «έβαλε εμπρός» την αδειοδότηση διέλευσης των καλωδίων, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το ίδιο συνέβη και με τα αιτήματα-εγκρίσεις χρήσης αιγιαλού-παραλίας και παρακείμενων θαλάσσιων χώρων, από τα οποία ο Διαχειριστής έχει ήδη εξασφαλίσει το 24%.

Παράλληλα, η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου έχει πλέον ολοκληρωθεί στο 70%, από 20% τον προηγούμενο Μάρτιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο ΔΠΑ, έως το τέλος Ιανουαρίου ο ΑΔΜΗΕ θα αποστείλει τον φάκελο του έργου στην DG Regio (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής).

Την ίδια στιγμή, στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης αποτυπώνεται το γεγονός ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης, κάτι που σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Τότε θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των υπόγειων – υποβρύχιων καλωδίων της διασύνδεσης, όπως και η κατασκευή του σταθμού STATCOM.

Μοναδική επιπλέον εκκρεμότητα για να «πέσει αυλαία» στην κατασκευή του έργου αποτελούν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς στην Πελοπόννησο.  Έως τον Δεκέμβριο είχαν ολοκληρωθεί κατά 74%, με τα τμήματα που απομένουν να αφορούν αναβαθμίσεις υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς.

Εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας του νησιού, όπως είναι γνωστό η λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης θα απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο νησί, για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ. Στο καινούριο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως μετά την ηλέκτριση του έργου το περιθώριο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη ανέρχεται σε 180 MW, όσο σημείωνε και στο προηγούμενο ΔΠΑ.

 

 

 

 

 

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα