Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Α. Μητρόπουλος για τηλεργαζόμενους: Ετοιμαστείτε να χάσετε αρκετά εκ των δικαιωμάτων των «παραδοσιακών» εργαζομένων

Πρέπει να διαβάσετε

137 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, με ζητούμενο τα τρία οκτάωρα του εργασιακού βίου, δηλαδή 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση κι 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

«Είναι ακόμη επίκαιρα τα μηνύματα» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Επίκουρος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ και μέλος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), Αλέξιος Μητρόπουλος.

«Βεβαίως στατιστικά η ανεργία μειώνεται, αλλά μειώνεται με παράλληλη εκτόξευση της φθηνής απασχόλησης, γιατί το 1/3 των εργαζομένων στην πατρίδα μας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και του Υπουργείου Εργασίας, αμείβεται με 300-350 ευρώ, επειδή είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, κατά 7,5% μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2022. Αν και χορηγήθηκε πραγματική αύξηση 1,5% στους μισθούς 2,5 εκ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ο θηριώδης πληθωρισμός που ήταν 9,7% μείωσε κατά 7,5 % τα πραγματικά εισοδήματά τους.»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μητρόπουλος αφενός στη μείωση θέσεων εργασίας, λόγω αντικατάστασης των ανθρωπίνων χεριών από αυτοματοποιημένα μηχανήματα και νέες τεχνολογίες, αφετέρου στην τηλεργασία που «άνθισε» μεν εξ ανάγκης εν μέσω πανδημίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις διατηρήθηκε και μετά την άρση των περιορισμών, διαμορφώνοντας νέες εργασιακές συνθήκες.

«Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του ΟΗΕ, τα προσεχή 10-15 χρόνια περίπου 300 εκ. συνανθρώπων μας θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω αυτοματισμού και περίπου μισό δισεκατομμύριο θα αλλάξει δουλειά. Οι περισσότεροι θα πάνε σε πιο υποβαθμισμένες θέσεις από αυτές που κατέχουν, με χαμηλότερους μισθούς. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι τα τελευταία 15 χρόνια χάθηκαν 15.000 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφορικά με την αυτοματοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών κι εργασιών, ενώ για την τηλεργασία, προειδοποίησε τους εργαζόμενους να «ετοιμαστούν να χάσουν αρκετά εκ των δικαιωμάτων τους».

Ειδικότερα, στην εξ αποστάσεως απασχόληση, σύμφωνα με τον Καθηγητή, παραδοσιακά κριτήρια αμοιβής, όπως οι νυχτερινές βάρδιες, οι υπερωρίες, η απασχόληση την Κυριακή ή τις αργίες, που συνοδεύονται από προσαύξηση στο μισθό, αρχίζουν να αμφισβητούνται ακόμη και σε επίπεδο κυβερνήσεων στην Ε.Ε. «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, απέλυσαν μέσω e-mail, κι όχι με κλητήρα ή με επίσημη κοινοποίηση με καταβολή αποζημίωσης, 180.000 τηλεργαζόμενους, τους οποίους είχαν προσλάβει κατά την περίοδο του κορωνοϊού.»

Ακούστε όλα όσα είπε:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα