Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

86η ΔΕΘ: Στις 10:00 η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμερα Δευτέρα, στο 10:00, θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (επιταγή ακρίβειας) ύψους 250 ευρώ, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί εντός Δεκεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με τους δικαίουχους του επιδόματος και τον ακριβή χρόνο καταβολής του.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το μέτρο αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) θα λάβουν μία ακόμα δόση, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα λάβουν μιάμιση δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων ώστε η ομπρέλα να καλύψει περισσότερους. Το ανώτατο όριο του εισοδήματος για αυτήν την κατηγορία θα είναι τα 800 ευρώ, από 600 που ήταν στην προηγούμενη ενίσχυση.

Επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διεύρυνση των κριτηρίων και του συνολικού κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο που αφορά περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου για να μην φτάσει η τιμή της αγοράς σήμερα στον τελικό καταναλωτή.

«Η παρέμβαση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους μπορεί να γίνει είτε αποφασίζοντας τη μείωση του φόρου, είτε με οριζόντια μείωση της τιμής στο ξεκίνημά της από το διυλιστήριο όπως γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Οτιδήποτε από τα δύο, οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση και θα είναι σίγουρα θετικό για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προς τον καταναλωτή ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης» εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις που να εξειδικεύουν αυτές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με τη θέρμανση.

Στήριξη για εξοικονόμηση ρεύματος

Όσον αφορά την τιμή του ρεύματος ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας, σημειώνοντας πως ο σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Όπως είπε «τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω γενικό πλαίσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει σημαντική στήριξη».

Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πλαίσιο για τη συσχέτιση επιδότησης και εξοικονόμησης ρεύματος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες τη Δευτέρα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί ένα περίγραμμα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στεγαστικό πρόγραμμα

Εξ άλλου, εξειδίκευση αναμένεται για το εμβληματικό πρόγραμμα φθηνής στέγης προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει μια σειρά από οικονομικά κίνητρα και επιδόματα για μίσθωση και αγορά οικονομικότερης κατοικίας. Στην μακρά λίστα περιλαμβάνεται και αναβίωση του προγράμματος «Εστία», ως «Εστία 2» με νέους όρους και κριτήρια αλλά και ένα σύστημα «κοινωνικής αντιπαροχής» για τα δημόσια ακίνητα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πλαίσιο στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους μέσω φοιτητικού επιδόματος στέγασης, καθώς και αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Ενίσχυση απολαβών

Εξάλλου, στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, κεντρικό ρόλο έχουν οι παρεμβάσεις που αφορούν την ενίσχυση απολαβών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων όπως: αυξήσεις αποζημιώσεων σε ενστόλους, το «αποτύπωμα» που θα έχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους, η αύξηση των συντάξεων ανάλογα με την προσωπική διαφορά, η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Αναλυτικά τα 21 μέτρα

Τα 8 μέτρα άμεσης εφαρμογής:

  1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση: Συνολικά 2.300.000 ευάλωτοι συμπολίτες θα λάβουν το επίδομα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 250 ευρώ, το οποίο θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Όπως διευκρινίστηκε, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
  2. Φοιτητικό επίδομα στέγασης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 500 ευρώ, για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Συγκεκριμένα, από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα φτάσει στα 1.500 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  3. Επίδομα θέρμανσης: Διεύρυνση των κριτηρίων και του συνολικού κονδυλίου στα 300 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο που αφορά περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης.
  4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
  5. Αγροτική επιδότηση: Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
  6. Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Οι δικαιούχοι του προγράμματος αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000, καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για την χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Θα χρηματοδοτηθούν Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.
  7. Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»: Κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους, με στόχο κυρίως την ηθική τόνωση των πολιτών που δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές, αλλά και την οικονομική τόνωση περιοχών κατά τον χειμώνα. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τη νέα σεζόν, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
  8. Ένοπλες Δυνάμεις: Διευθετούνται αμέσως μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και η επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Η μόνιμες παρεμβάσεις από τον Ιανουάριο του 2023:

  • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
  • Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, μέτρο που ανακουφίζει σχεδόν 2,7 εκατ. φορολογούμενους. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών. Παράλληλα, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
  • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
  • Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
  • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Η παράταση των μειωμένων συντελεστών έως τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και τις ευρύτερες παρενέργειες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος. Οι άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών τους επόμενους μήνες και όπως λένε η συγκεκριμένη αναστολή του ΦΠΑ αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή – επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.
  • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.
  • Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Πρόγραμμα Φθηνής Στέγης:

Προϋπολογισμός 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δράσεις για τη μίσθωση σπιτιού με οικονομικότερο ενοίκιο θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Συγκεκριμένα:

  • Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
  • Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Σκοπός είναι να υπάρξει πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε. «Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτήρια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Προκειμένου να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
  • Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
  • Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή»: Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
  • Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
  • Τέλος, τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα