Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

7η ΥΠΕ Κρήτης: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) και της βίας (violence) στον χώρο του σχολείου, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του, ευνοούμενο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, το σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων και του πρόσφατου εγκλεισμού λόγω της καραντίνας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και τον διεθνή χώρο.

Ο εκφοβισμός και η βία ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, όπως, σωματικός και λεκτικός εκφοβισμός και βία (άμεσος ), κοινωνικός εκφοβισμός (έμμεσος), ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying).

Αφορούν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση ψυχικού και σωματικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Το φαινόμενο ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθώς τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται λόγω του φόβου του θύματος ή γιατί θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που επιφέρει είναι πολλές και σοβαρές, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.

Συνεπώς αποτελεί ζήτημα της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας.

Η πλειονότητα των μεθόδων αντιμετώπισης του φαινομένου και των συνακόλουθων στρατηγικών, προγραμμάτων και πρακτικών εστιάζουν στην πρόληψη. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και εφήβων, αλλά και την αξιοποίηση και ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων, όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, υλοποιεί με τη συνεργασία εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας της, σε όλα σχολεία της Κρήτης εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμφωνα με τις οδηγίες και το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, όπως «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου», «Ενδυνάμωση Υγείας Εφήβων», «Τεχνολογία, Διαδίκτυο και Εφηβεία» κ.α..

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν την υλοποίηση τους μπορούν να αιτηθούν σχετικά, στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Στόχος να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται και να εκτιμούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Να σέβονται και να εκτιμούν την διαφορετικότητα, να συνεργάζονται ομαδικά, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους να μην υποκύπτουν σε επιθετικές συμπεριφορές, που αφορούν τους ίδιους ή τους γύρω τους.

Γιατί, Όταν δεν παρεμβαίνω ενώ γνωρίζω, συμβάλλω στην διαιώνιση και διατήρηση της βίας και του εκφοβισμού. Όταν παρεμβαίνω, σημαίνει ότι γνωρίζω να σέβομαι τους άλλους, σημαίνει ότι τους συναισθάνομαι, σημαίνει ότι γνωρίζω να σέβομαι τον εαυτό μου.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα