Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν σημαντική επιρροή στην ευημερία των οικογενειών, των κοινοτήτων και της οικονομίας, ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν δεκάδες προκλήσεις και να συνδυάσουν πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, συχνά έναντι των επιθυμιών τους.
Ανάμεσα στις προκλήσεις αυτές καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και αυτός της υγείας τους, η οποία -και- εξαιτίας της πανδημίας επηρεάστηκε σημαντικά. Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ο παρατεταμένος εγκλεισμός, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας και τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε εργασιακό επίπεδο αποτελούν μέρος των επιβαρυντικών συνθηκών.
Παράλληλα, επειδή οι σύγχρονες γυναίκες είναι πολυάσχολες, παρά την μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που παρέχεται σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, πολύ συχνά αμελούν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και δεδομένων των προαναφερόμενων συνθηκών αναδεικνύεται η αναγκαιότητα η γυναίκα να γνωρίζει και να προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία της, καθώς η πρόληψη είναι καίριο ζήτημα.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τη δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει εκείνη τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αποτελεί την πρώτη δράση δευτερογενούς πρόληψης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.
Η δεύτερη δράση δευτερογενούς πρόληψης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», αφορά γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών παρέχοντας τους τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Δράσεις σχετικής ενημέρωσης πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, Επαγγελματίες υγείας όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζουν να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν το γυναικείο πληθυσμό.
Παράλληλα, μέσω του Δικτύου Μαιών/των της 7ης ΥΠΕ Κρήτης έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται προγράμματα για τη φροντίδα της οικογένειας, της μητρότητας και του παιδιού και του Οικογενειακού Προγραμματισμού, επίσης σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε κάθε γωνιά της Κρήτης για τη λήψη τεστ ΠΑΠ.
Γιατί, μόνο αν οι γυναίκες έχουν καλή υγεία θα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους και να υπηρετήσουν την πολυσχιδή θέση τους στην οικογένεια, την κοινωνία και την εργασία τους.
Χρόνια Πολλά γεμάτα Υγεία σε όλες τις Γυναίκες!