Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ετησίως ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως Υπολογίζεται πως οι νέες διαγνώσεις καρκίνου ξεπέρασαν το 1,9 εκατομμύρια για το έτος 2022, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού όσο και εξαιτίας της δυσμενούς επίδρασης που είχε η πανδημία της Covid-19 στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για την τριετία 2022-2024, έχει ως θέμα «Close the Care Gap» δηλαδή «Κλείστε το Χάσμα στη Φροντίδα». Αποτελεί μια παρότρυνση για δράση αλλά παράλληλα και δέσμευση για κάθε άνθρωπο, πολίτη, οργανισμό ή κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου.
O εμβολιασμός για τον καρκίνο αποτελεί άλλο ένα σημαντικό όπλο στη μάχη για την εξάλειψη κάποιων μορφών καρκίνου. Ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δρα προληπτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και για ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.
Αντίστοιχα, ο εμβολιασμός για τον ιό της Ηπατίτιδας Β μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Είναι γεγονός πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για πολλούς τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων όπως είναι η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου, η κολονοσκόπηση, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου(PSA) στο αίμα κ.α.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τη Δημόσια Υγεία να αυξηθεί το σύνολο των πολιτών που πραγματοποιούν τακτικά τις απαραίτητες ,για το φύλο και την ηλικία τους, προληπτικές εξετάσεις αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης και μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο.
Στην κατεύθυνση αυτή για πρώτη φορά στη χώρα μας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας με στόχο την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης». Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και εστιάζει μεταξύ άλλων στην δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
Η επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης – Υγεία Μπροστά για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια καθιστώντας την Κρήτη συμμέτοχο στην εθνική αυτή προσπάθεια για τη Δημόσια Υγεία.
Το πρώτο σκέλος του προγράμματος αφορά τον καρκίνο του μαστού και παρέχει δωρεάν μαστογραφία, κλινική εξέταση και υπέρηχο μαστών σε όλες τις γυναίκες από 50-69 ετών. Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος η έναρξη του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας και επιστημονικές ημερίδες προκειμένου να ενισχύσει την εγγραμματοσύνη υγείας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο στον πληθυσμό ευθύνης της. Διεξάγει ενημερωτικές εκστρατείες για τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου αλλά και τις συμπεριφορές και τις στάσεις σε θέματα υγείας που ενισχύουν την πρόληψη του καρκίνου. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποπεράτωση και λειτουργία της πρώτης δημόσιας εξειδικευμένης μονάδας παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης χρονίων πασχόντων στην Κρήτη με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς σε κάθε στάδιο της νόσου.
Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής αποτελεί το σημαντικότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!