Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«50 Χρόνια Μεταπολίτευση»: Έκθεση έντυπου υλικού του φωτογράφου Νίκου Μανούση στο Πατάρι της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Πρέπει να διαβάσετε

Την έκθεση έντυπου υλικού με τίτλο «50 Χρόνια Μεταπολίτευση» του φωτογράφου Νίκου Μανούση, που διοργανώνει η 1η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Ηρακλείου με την υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ στο Πατάρι της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης , επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15/11, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη, τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ, Κώστα Βαρβεράκη και Μάρα Παναγιωτάκη, την Πρόεδρο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Θεοδοσία Αγγελιδάκη και μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινότητας.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός περιηγήθηκε στην έκθεση ντοκουμέντων εκείνης της περιόδου που ξεκινά το Νοέμβριο του 1973 με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ξεφύλλισε, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που εξέφραζαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς, ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν και ανακάλεσε με συγκίνηση γεγονότα και στιγμές της μεταπολίτευσης που έζησε και ο ίδιος. Συνομιλώντας με τον φωτογράφο Νίκο Μανούση, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε σε εκείνη την περίοδο και στη γενιά που έζησε μια πολύχρονη και γεμάτη πολιτικές εντάσεις εποχή, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον, που εκφραζόταν μέσα από τους αγώνες και αποτυπωνόταν στα έντυπα και τον συνεχάρη για τη διάσωση του πολύτιμου υλικού που εκτίθεται.

Η έκθεση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου παρουσιάζει, με αφετηρία τη γενιά της αμφισβήτησης που ξεκινά το Νοέμβριο του ’73 με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα κινήματα και τα ρεύματα εκείνης της περιόδου, μέσα από τον περιοδικό τύπο της εποχής, τα λογοτεχνικά βιβλία και τα εξώφυλλα των δίσκων. Παρουσιάζεται επίσης η αισθητική των ντοκουμέντων αυτών όπως εκφράζεται στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία. Τα εξώφυλλα των δίσκων παραπέμπουν στα μουσικά ακούσματα και στους μουσικούς, Έλληνες όπως ο Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σαββόπουλος, Λοΐζος κλπ. αλλά και στην διεθνή σκηνή της ροκ, μπλουζ και έθνικ μουσικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο φωτογράφος Νίκος Μανούσης, στα έντυπα και βιβλία, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν απαγορευμένο μέχρι εκείνη την περίοδο, οι νέοι και όχι μόνο αφηγούνται καινούργιες σκέψεις και ιδέες, προβάλλοντας όχι μόνο τον έντονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό αλλά και θέματα κινημάτων που κυριαρχούσαν ή ξεκινούσαν εκείνη την εποχή στον κοινωνικό χώρο, σηματοδοτώντας μια ολόκληρη εποχή αλλά και το τέλος της.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα