Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με 4.000 κενές θέσεις εργασίας ανοίγει η τουριστική περίοδος στην Ρόδο

Πρέπει να διαβάσετε

Η ανησυχία ωστόσο πως φέτος μπορεί οι κενές θέσεις να είναι ακόμα περισσότερες από πέρυσι επιτείνεται αφού πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και αρκετοί αποφάσισαν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση εξαιτίας των σκληρών συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάστηκαν πέρσι λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Στόχος εργαζομένων και εργοδοτών είναι να αποφευχθούν οι εξαντλητικές ώρες εργασίας, ωστόσο όσο 4.000 θέσεις παραμένουν κενές λίγο πριν το άνοιγμα της σεζόν τόσο πιο δύσκολα αυτός θα επιτευχθεί.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου αναζητά προσωπικό από τρίτες χώρες

Μπροστά στον κίνδυνο να παρουσιαστούν και φέτος τα περσινά προβλήματα με τις πολλές κενές θέσεις εργασίας η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου ζητά 15.000 άτομα προσωπικό από τρίτες χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων ενώ το Εργατικό Κέντρο Ρόδου συμμετείχε με τα Εργατικά Κέντρα Σερρών, Καβάλας, Δράμας και Θεσσαλονίκης στις Ημέρες Καριέρας που πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες όπου παρουσίασαν στους εργαζόμενους τα εργασιακά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ρόδος, έπειτα από την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μάλιστα, δόθηκε και κοινή συνέντευξη τύπου όλων των προέδρων στο Εργατικό Κέντρο Σερρών παρουσία και του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλη Μαρκόπουλου.

«Απευθυνθήκαμε σε αγορά όπου μέχρι το 2019 έστελνε στη Ρόδο 4.000 εργαζόμενους»

Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, κατά την παρουσία του στις Σέρρες διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από νέους ανθρώπους να εργαστούν στο νησί. «Η αγορά στην οποία απευθυνθήκαμε έστελνε στη Ρόδο μέχρι το 2019, 4.000 άτομα για τη σεζόν. Εμείς πήγαμε ως Εργατικό Κέντρο για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους σχετικά με τη σύμβαση που έχουμε στα χέρια μας που είναι -κατά ομολογία των Εργατικών Κέντρων της ευρύτερης περιοχής Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Θεσσαλονίκης- η καλύτερη στην Ελλάδα, η οποία εξασφαλίζει επιπλέον 200 έως 300 ευρώ στους μισθούς τους σε σχέση με αυτούς στη δική τους περιοχή. Διαβεβαιώσαμε τους ενδιαφερόμενους με τη σύμφωνη γνώμη και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ότι θα αγωνιστούμε η σύμβαση αυτή να τηρηθεί, όπως κάνουμε και για τους ντόπιους εργαζόμενους. Επιπλέον φέτος υπάρχουν διαθέσιμα 5.000 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν εργαζόμενους εξασφαλίζοντας πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης σε δίκλινα δωμάτια με ημιδιατροφή με ένα κόστος περίπου στα 150 ευρώ τον μήνα».

Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, είναι απαραίτητο να βρεθεί προσωπικό από άλλα μέρη της Ελλάδας που θα καλύψει κενές θέσεις στη Ρόδο διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες να εδραιωθεί στο νησί μας και να αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά οι θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.

«Στις Σέρρες βρεθήκαμε για δύο λόγους. Πρώτον για να έρθει προσωπικό στη Ρόδο. Αν δεν έρθει προσωπικό θα έχουμε πάλι 12ωρες και 13ωρες βάρδιες για τους δικούς μας εργαζόμενους, σε μια σεζόν που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψουμε την υλοποίηση του αιτήματος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου να φέρει 15.000 άτομα προσωπικό από τρίτες χώρες. Και θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν ότι οι ειδικότητες πλέον που ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δεν είναι μόνο για βοηθητικό προσωπικό. Αν οι άνθρωποι αυτοί που θα έρθουν από τις τρίτες χώρες, εκπαιδευτούν και εδραιωθούν στον τόπο μας, τότε σε βάθος χρόνου δεν θα βρίσκει ο ντόπιος», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Ο ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 2022 κατέβαλε 5.500 επιδόματα ανεργίας

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Εγγλέζος, τον Αύγουστο του 2022 που ο τουριστικός κλάδος αναζητούσε απεγνωσμένα προσωπικό προκειμένου να ανακουφιστούν οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι, διαπιστώθηκε ότι ο ΟΑΕΔ κατέβαλε περισσότερα από 5.500 (!) επιδόματα ανεργίας στη Ρόδο, ενώ οι κενές θέσεις προσωπικού σε ξενοδοχεία και εποχικές επιχειρήσεις ήταν εκατοντάδες.

«Τον περασμένο Αύγουστο παρακαλούσαμε και ψάχναμε προσωπικό για να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι, να πάρουν ρεπό και να μειωθούν οι ώρες τους αφού λόγω των πολλών κενών χρειάστηκε να δουλεύουν 12, 13 ακόμα και 16 ώρες και διαπιστώσαμε ότι ο ΟΑΕΔ πλήρωνε πάνω από 5.500 επιδόματα ανεργίας στη Ρόδο μεσούσης της σεζόν! Μέσα, λοιπόν από αυτή τη συνεργασία, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Υπάρχει δέσμευση για αλληλοϋποστήριξη από τους ξενοδόχους με τη διαβεβαίωση του προέδρου των ξενοδόχων Μ. Μαρκόπουλου ότι όπου δεν τηρείται η σύμβαση θα παρεμβαίνει η Ενωση Ξενοδόχων», κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα