H τηλεόραση Creta αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα και αναλύει τις 3 διαδοχικές προσφορές του Γιώργου Βρέντζου και των ξένων συνεταίρων του προς τον Μάγκεντ Σαμί για την εξαγορά της ΠΑΕ Εργοτέλης.

Στην 1η προσφορά, ο πρώην πρόεδρος του Εργοτέλη προσφέρει στον μεγαλομέτοχο όσα χρήματα έχει βάλει έως τώρα στην ΠΑΕ συν τους νόμιμους τόκους σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου-Ιουνίου. Ως εγγύηση για την καταβολή των χρημάτων, ο Γ. Βρέντζος προτείνει η μεταβίβαση των μετοχών να μην πραγματοποιηθεί άμεσα αλλά μετά την εξόφληση του συνολικού τιμήματος αγοράς των μετοχών στο τέλος της σεζόν (έως τότε θα έχει τυπικά το μάνατζμεντ της ΠΑΕ) και η συμφωνία να ακυρωθεί σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς του. Σε μια τέτοια μάλιστα περίπτωση, δεσμεύεται να καλύψει και οποιαδήποτε χρέη τυχόν δημιουργηθούν επί των ημερών του (μείον όσα χρήματα θα έχει πληρώσει στον μεγαλομέτοχο). Αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ της ΠΑΕ με την υπογραφή της συμφωνίας και αποκτώντας τις μετοχές στο τέλος της σεζόν, ο Ηρακλειώτης παράγοντας αναλαμβάνει φυσικά να καλύψει και το μπάτζετ για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου.

Στη 2η βελτιωμένη προσφορά, ο Γ. Βρέντζος προσφέρει και πάλι στον Μ. Σαμί όσα χρήματα έχει βάλει στην ΠΑΕ συν τους νόμιμους τόκους, αλλά βελτιώνει τον διακανονισμό καταβάλοντας 100.000 ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τέλη Φεβρουαρίου-Ιουνίου. Βάζει επίσης ακόμα αυστηρότερες ρήτρες, δίνοντας τη δυνατότητα στον μεγαλομέτοχο να ακυρώσει τη συμφωνία σε περίπτωση καθυστέρησης οποιασδήποτε δόσης περισσότερο από 1 μήνα. Και φυσικά πάλι αναλαμβάνει να καλύψει το μπάτζετ για το υπόλοιπο της σεζόν καθώς και οποιοδήποτε χρέος δημιουργήσει.

Στη συγκεκριμένη προσφορά τίθεται το θέμα της απαγόρευσης στον Μ. Σαμί να μεταβιβάσει της μετοχές του. Πράγματι, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, οποιοσδήποτε επενδυτής έχει αποκτήσει μετοχές νέας ΠΑΕ ως μέλος του ιδρυτικού σωματείου με δικαίωμα προτίμησης/προτεραιότητας απόκτησης μετοχών έναντι άλλων επενδυτών δεν μπορεί να τις μεταβιβάσει για 3 χρόνια. Και φαίνεται ότι ο νυν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Εργοτέλης απέκτησε τις μετοχές του με αυτόν τον τρόπο.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, ο Γ. Βρέντζος κατέθεσε και 3η προσφορά που ήταν και η τελική. Η προσφορά αυτή προβλέπει και πάλι την επιστροφή στον Μ. Σαμί όσων χρημάτων έχει βάλει στην ΠΑΕ, αυτή τη φορά σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (μία με την υπογραφή + 5 τέλη Φεβρουαρίου-Ιουνίου). Αναλαμβάνει επίσης να καλύψει εξ’ ολοκλήρου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα προκηρυχθεί άμεσα, προκειμένου να αποκτήσει το 51% των μετοχών της ΠΑΕ. Όσο για τη μεταβίβαση των μετοχών του νυν μεγαλομετόχου, θα πραγματοποιηθεί όταν αυτό είναι επιτρεπτό από τον αθλητικό νόμο (το καλοκαίρι του 2020 βάσει των όσων αναφέραμε παραπάνω) με μηδενικό αντίτιμο (αφού η πληρωμή και εξόφληση θα έχει γίνει από το τέλος Ιουνίου 2018). Στη συγκεκριμένη πρόταση δεν τίθεται θέμα ρητρών και εγγυήσεων δεδομένου ότι ο Γ. Βρέντζος και οι συνεταίροι του θα αποκτήσουν άμεσα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Εργοτέλης.

Συνοψίζοντας τις παραπάνω 3 προσφορές, ο Γιώργος Βρέντζος προσέφερε στον Μ. Σαμί όσα χρήματα έχει βάλει στην ΠΑΕ (συν τους νόμιμους τόκους). Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ποσό αυτό είναι πάνω από 450.000 ευρώ. Η προσφορά αυτή είναι αντικειμενικά πολύ καλή, δεδομένης της άσχημης βαθμολογικής κατάστασης της ομάδας και του σοβαρού κινδύνου να υποβιβαστεί, κάτι που θα σημαίνει αυτόματα τη διαγραφή οποιασδήποτε επένδυσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην 1η προσφορά ο Γ. Βρέντζος στον Μ. Σαμί, «Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το περασμένο καλοκαίρι αγόρασες την ΠΑΕ χωρίς χρέη και χωρίς να πληρώσεις τίποτα σε μένα που ξόδεψα πολλά χρήματα, χρόνο και κόπο προκειμένου ο Εργοτέλης να ανέβει στη Football League. Εγώ αποχώρησα χωρίς να πάρω πίσω τίποτα (αφήνοντας τον Εργοτέλη πρωταθλητή), ενώ εσύ θα αποσυρθείς παίρνοντας πίσω όλα σου τα χρήματα συν τους τόκους (αφήνοντας τον Εργοτέλη στην τελευταία θέση)…».

Αυτό που αύξησε το κόστος μιας πιθανής συμφωνίας, ιδιαίτερα του ποσού που θα έπρεπε να καταβάλουν άμεσα ο Γ. Βρέντζος και οι συνεταίροι του, είναι η αναγκαστική απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Εργοτέλης μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και όχι μέσω εξαγοράς των υφιστάμενων μετοχών, λόγω της προαναφερθείσας σχετικής απαγόρευσης από τον αθλητικό νόμο. Το αυξημένο κόστος δεν φαίνεται πάντως να πτόησε τον πρώην πρόεδρο του Εργοτέλη και τους συνεταίρους του.

Επιχειρώντας να υπολογίσουμε τα νούμερα της συμφωνίας, θεωρητικά πάντα και με κάθε επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια τους, φτάνουμε σε ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του Εργοτέλη, της Football League (ακόμα και για μικρές ομάδες της Super League) και γενικότερα της εποχής. Αν υποθέσουμε ότι το τίμημα εξαγοράς των μετοχών του Αιγύπτιου επιχειρηματία θα ήταν πάνω από 450.000 (όσα δηλαδή φημολογείται ότι έχει βάλει στην ΠΑΕ έως τώρα), ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ήταν περίπου 330.000 ευρώ (αυτό είναι το ποσό που θα έπρεπε να καλύψει άμεσα ο Γ. Βρέντζος και οι συνεταίροι του για να αποκτήσουν περίπου το 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι το νυν κεφάλαιο είναι 300.000 και πρέπει να καλυφθεί από τον νέο επενδυτή και το σταθερό ποσοστό 10% του Ερασιτέχνη), καθώς και ότι θα χρειαζόταν να μπει στο ταμείο της ΠΑΕ άμεσα ένα σημαντικό ποσό για μεταγραφές και άλλα έξοδα μέχρι να απελευθερωθούν τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, φτάνουμε τελικά σ’ ένα συνολικό ποσό που ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ (!!!) το οποίο θα διέθεταν ο πρώην πρόεδρος του Εργοτέλη και οι συνεταίροι του μέσα στους επόμενους 5,5 μήνες (περίπου τα μισά άμεσα και τα υπόλοιπα σταδιακά έως τέλος Ιουνίου). Κι όλα αυτά μόνο για τη φετινή σεζόν και απλά για να σωθεί η ομάδα (άλλες ομάδες με παρόμοιο μπάτζετ χτυπάνε άνοδο). Το παραπάνω συνολικό ποσό, πραγματικά εξωπραγματικό για τα δεδομένα του Εργοτέλη και του Ηρακλείου γενικότερα (βλέπε ΟΦΗ), το οποίο θα «εξανεμιζόταν» σε περίπτωση υποβιβασμού του Εργοτέλη (κάτι πολύ πιθανό βάσει της βαθμολογίας), φανερώνει την πίστη αλλά και το ρίσκο που ήταν διατεθειμένοι να πάρουν ο Γ. Βρέντζος και οι συνέταιροι του. Και αυτό είναι αντικειμενικά κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί από τον κόσμο του Εργοτέλη.

Ολοκληρώνοντας, υπάρχουν 2 ακόμα σημεία τα οποία αξίζει να επισημανθούν. Το πρώτο είναι η διαφαινόμενη διάθεση του πρώην προέδρου, διατυπωμένη έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, να συνεργαστεί με τον νυν μεγαλομέτοχο: «ανεξάρτητα από την πρόταση μας και την τελική έκβαση, θα είμαι πάντα στη διάθεση εσένα και του Εργοτέλη για οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή«. Το δεύτερο είναι ότι από αυτή την υπόθεση βγαίνουν δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα, ένα θετικό και ένα αρνητικό για τον Εργοτέλη. Το θετικό είναι η προφανής διάθεση και δυνατότητα του Γιώργου Βρέντζου να επιστρέψει. Το αρνητικό είναι η διαφαινόμενη διάθεση (δεδομένου ότι μπήκε σε διαδικασία να διαπραγματευτεί την πώληση) του Μάγκεντ Σαμί να αποχωρήσει…