Ο 2ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συνεχίζεται την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).
Θα μιλήσει η Δρ. Μαρία Μακριδάκη, επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ ΙΤΕ και ο Δρ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και Συνιδρυτής της spin off του ΙΤΕ, PCNanomaterials.
Θέμα: «Η Ανάπτυξη μέσα από την Επιστήμη»
Περιέργεια – Έρευνα – Ανακάλυψη – Αξιοποίηση
Ποιο είναι το μονοπάτι που οδηγεί μία καινοτόμα ιδέα από το επιστημονικό εργαστήριο και την πολυετή έρευνα στην εμπορική αξιοποίηση; Ποιες Δομές μπορούν να βοηθήσουν τον ερευνητή που καλείται να μπει στον κόσμο του «επιχειρείν»;
Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την εμπορευματοποίηση;
Πώς προστατεύεται η ερευνητική ανακάλυψη; Τι σημαίνει διανοητική ιδιοκτησία και γιατί είναι απαραίτητη η προστασία της;
Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης και πώς τις προσεγγίζουμε;
Τί σημαίνει «Μεταφορά Τεχνολογίας» και ποιοι οι φορείς που την υποστηρίζουν;
Τις απορίες μας θα απαντήσει η Δρ. Μαρία Μακριδάκη, Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Θα παρουσιαστούν εξαιρετικά Επιτυχημένα Παραδείγματα εμπορικής αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ, με την ίδρυση καινοτόμων εταιρειών spin off!
Ο Δρ. Βασίλης Μπίνας, ερευνητής στο ΙΤΕ και Συνιδρυτής της Εταιρείας Τεχνοβλαστού του ΙΤΕ, PCNanomaterials, θα βρίσκεται κοντά μας για να μας περιγράψει βήμα-βήμα την πορεία, από το εργαστήριο Διάφανων Αγώγιμων Οξειδίων και Διατάξεων, μέχρι τη δημιουργία του προϊόντος, την ίδρυση της εταιρείας, τις βραβεύσεις, και τη χρηματοδότηση που τη βοήθησε να αναπτυχθεί.
Η “PCN Materials ΙΚΕ” παράγει φωτοκαταλυτικά υλικά που έχουν την ιδιότητα, με την βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους και να καταπολεμούν παθογόνους μικροοργανισμούς σε αέρια φάση και σε υγρά απόβλητα.
Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης απαιτείται δήλωση συμμετοχής:
https://www.eventbrite.co.uk/e/435322720977
Επικοινωνία με το H2B HUB: 2810333629, sportokalidis@ebeh.gr
Λίγα λόγια για τους Ομιλητές
Δρ. Μαρία Μακριδάκη, Επικεφαλής Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ΙΤΕ
Εξειδικευμένη Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας με πολυετή εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης καινοτομίας και της συμβουλευτικής, Υπεύθυνη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ με διδακτορικό στις Οπτικές Νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έχει εξειδίκευση στη διαχείριση και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στην πρόσβαση σε δημόσια και
ιδιωτική χρηματοδότηση, αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλα τα στάδια μεταφοράς τεχνολογίας. Έχει καθοδηγήσει πολλές ερευνητικές ομάδες για την αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων.
Δρ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ
Ο Βασίλης Μπίνας είναι διδάκτωρ Χημείας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ερευνητική εμπειρία άνω των 10 ετών. Έχει υπηρετήσει ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Νέας Ενέργειας, Shenzhen, Κίνα και στο Electronic Ceramics-K5, Institut «Josef Stefan», Σλοβενία. Τιμήθηκε ως Νέος Ερευνητής στο Στρασβούργο το 2013 και το 2017, στην 4η και 6η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τα Υλικά, που διοργανώθηκε από την International Union of Materials Research Societies (IUMRS) και είναι ένας από τους δύο Ευρωπαίους Εκπροσώπους στο Παγκόσμιο Δίκτυο Υλικών για Προηγμένα Υλικά. Είναι εξειδικευμένος σε προηγμένα υλικά για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές και είναι συγγραφέας / συν-συγγραφέας σε πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες (> 70). Διαθέτει 4 διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Επίσης έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία σε Διαγωνισμούς Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Έρευνας.