Είναι γνωστό ότι μέσα στο 2019 θα γίνουν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Μετά από πολλά χρόνια πολυεπίπεδης οικονομικής και αξιακής κρίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να κατορθώσουμε, ως κοινωνία αλλά και ως κράτος, να βγάλουμε τα πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτουμε να προβάλλουμε και να αναδείξουμε το καλό μας πρόσωπο και αντί πολυεπίπεδες συγκρούσεις, οι εκλογικές αναμετρήσεις να μετατραπούν σε ευκαιρίες σύνθεσης, ανανέωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Έφτασε η στιγμή όπου μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αναμετρηθούμε με τον άλλο θεωρώντας τον αντίπαλο αλλά συνομιλητή και συνεργάτη με τον οποίο θα πρέπει να επιτύχουμε κοινούς στόχους.

Άλλωστε δεν υπάρχουν τα περιθώρια, ούτε σε προσωπικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο, για λάθος επιλογές.

Είναι στο χέρι μας να μην σταθούμε σε κοντόθωρες μικροπολιτικές και προσωπικές στρατηγικές αλλά να δούμε την προοπτική της εθνικής συλλογικής προσπάθειας ως μονόδρομο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να οριοθετηθούν εθνικές προτεραιότητες τις οποίες θα υπηρετήσουν όλα τα κόμματα πάνω και έξω από κάθε σκοπιμότητα.
Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει κοινή γραμμή σε όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα έτσι ώστε να καταστεί η Ελλάδα ξανά ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος όχι μόνο για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και για τους λαούς της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει χωρίς κομματικές παρωπίδες να μπορέσουμε να βρούμε κοινό βηματισμό κάνοντας μια γενναία ανανέωση στο πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό της χώρας ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, στείρες αντιπαραθέσεις και αγώνες, συγκρούσεις οι οποίες μας γυρνούν δεκαετίες πίσω σε καταστάσεις οι οποίες τραυμάτιζαν την εθνική ομοψυχία και προοπτική για πολλά χρόνια.

Σε τοπικό επίπεδο περισσότερο από ποτέ δίνεται η δυνατότητα μέσα από την συναίνεση να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος την κάλυψη του τεράστιου Αναπτυξιακού ελλείμματος.

Εκπτώσεις στις διεκδικήσεις, στην αξιολόγηση προσώπων και στην ανανέωση δεν μπορούν να υπάρξουν.Η ευθύνη είναι όλη δικιά μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο άλλος χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Ας κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές και τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.
Η αληθινή πολιτική -και όχι η παραπολιτική -είναι το μόνο μέσο μέσα από το οποίο μπορούμε να να αναγεννηθούμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Πέτρος Ινιωτάκης

Ο Πέτρος Ινιωτάκης είναι Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Διαφάνειας – Περιβάλλοντος – Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονισμού Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ηρακλείου.