Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

141 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκαν οι πύργοι των Ευαγγελιστών στη Σαγράδα Φαμίλια

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά από αναμονή 140 και πλέον ετών, οι πέντε κεντρικοί πύργοι της περίφημης βασιλικής Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης είναι επιτέλους έτοιμοι.

Όταν τελειώσει ο έκτος και τελευταίος κεντρικός πύργος – κάτι που αναμένεται να γίνει το 2026 – η κατασκευή της εκκλησίας, η οποία ξεκίνησε το 1882, θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο σχεδιασμός της έγινε υπό την καθοδήγηση του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος οραματίστηκε το μνημειώδες οικοδόμημα με 18 τεράστιους πύργους, καθένας από τους οποίους θα συμβολίζει μια διαφορετική βιβλική μορφή – τους 12 Αποστόλους, τους τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού.

Την περασμένη Τετάρτη (27/9), το τελευταίο γλυπτό τοποθετήθηκε στον πύργο του Ευαγγελιστή Ματθαίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Basílica de la Sagrada Família. Μια ημέρα αργότερα, ο πύργος του Ευαγγελιστή Ιωάννη στεφανώθηκε με τη μορφή ενός αετού.

Οι πύργοι του Μάρκου και του Λουκά είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι με την τοποθέτηση στην κορυφή τους ενός λιονταριού και μιας αλεπούς, αντίστοιχα. Οι πύργοι των Ευαγγελιστών έχουν ύψος 135 μέτρα.

Μια λειτουργία εγκαινίων θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό στις 12 Νοεμβρίου, όταν θα φωτιστούν οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών. Θα παραμείνουν φωτισμένοι μέχρι τα Χριστούγεννα, ανέφερε η εκκλησία.

Στα τέλη του 2021, ένα τεράστιο, δωδεκάκτινο αστέρι τοποθετήθηκε στην κορυφή του πύργου της Παναγίας, ύψους 138 μέτρων, για να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωσή του. Ο τελευταίος πύργος, που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, θα έχει ύψος 172,5 μέτρα και θα ολοκληρωθεί με έναν σταυρό ύψους 17 μέτρων.

137 χρόνια στην… παρανομία

Το μνημειώδες οικοδόμημα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 13.000 άτομα.

Όταν ο Γκαουντί πέθανε το 1926, είχε κατασκευαστεί μόνο το 10-15% του έργου. Η κατασκευή διακόπηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, όταν καταστράφηκαν τα περισσότερα σχέδια και μοντέλα του Γκαουντί – ο τάφος του οποίου βρίσκεται κάτω από τον ναό.

Τα σημερινά σχέδια βασίζονται σε σωζόμενα και ανακατασκευασμένα υλικά, καθώς και σε επανασχεδιασμένες προσαρμογές του πρωτοτύπου.

Το 1984, το κτίριο χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2010 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ το καθαγίασε για θρησκευτική λατρεία.

Η κατασκευή της εκκλησίας γινόταν παράνομα επί 137 χρόνια, μέχρι το 2019, όταν εκδόθηκε τελικά οικοδομική άδεια από το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι δεν είχε χορηγηθεί ποτέ πολεοδομική άδεια, μόλις το 2016.

Όταν ολοκληρωθεί, η Σαγράδα Φαμίλια θα γίνει η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, ξεπερνώντας το Μίνστερ της Ουλμ στη Γερμανία.

Πηγήwww.cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα