Στο λιμάνι του Ηρακλείου στον προβλήτα απέναντι από τον ιστορικό ΚΟΥΛΕ, εορτάστηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.
Ήταν η μεγαλύτερη γιορτή μέχρι σήμερα για το κεντρικό λιμάνι της Κρήτης στη νεότερη ιστορία του, γιατί η επέτειος αυτή ταυτίζεται με την ίδρυση και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Η ανταπόκριση του κόσμου ικανοποιητική σε μια εκδήλωση καλά οργανωμένη που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και υπηρεσιακών αρχών του τόπου. Παρόντες στη γιορτή οι Λιμενικοί του χθες, οι Λιμενικοί του σήμερα, ναυτικοί, άνθρωποι του λιμενικού περιβάλλοντος και πολλοί άλλοι.
Οι συνδιοργανωτές Λιμενική Περιφέρεια Κρήτης, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Ανατολικής Κρήτης και ο Σύλλογος Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης, δίκαια απέσπασαν τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρευρισκομένων.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Κεντρικού Λιμενάρχη Ηρακλείου Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Δουβή Ευθυμίου, στη συνοπτική αλλά περιεκτική αναφορά του για την εκατοντάχρονη ιστορία του Λιμενικού Σώματος.
Παραθέτουμε αποσπασματικά ορισμένα βασικά στοιχεία από την αναφερόμενη ομιλία για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα του νοήματος του εν λόγω επετειακού εορτασμού για το Λιμενικό Σώμα, που για πολλούς ανθρώπους μπορεί να παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.
- Πριν ένα αιώνα και συγκεκριμένα την 22/03/1919 επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου εκδίδεται ο Νόμος 1753 ο οποίος αποτελεί την ιδρυτική ουσιαστική διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα αρχικά στελεχώθηκε από 66 Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού μέσω μετάταξής τους με Βασιλικό Διάταγμα, μεταξύ αυτών και ο πρώτος Λιμενάρχης Ηρακλείου Λιμενάρχης Β΄ πρώην Ανθυποπλοίαρχος Π.Ν. Μαγκόπουλος Ευάγγελος.
- Έκτοτε το Λιμενικό Σώμα στο οποίο το 2011 μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αναπτύσσει πολύπλευρες δραστηριότητες και αρμοδιότητες. Γενική Αστυνόμευση – Τροχαία, Δημόσια και Κρατική Ασφάλεια, Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Έρευνα και Διάσωση, Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Έλεγχος Θαλασσίων Συνόρων, Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, Εκπαίδευση – Εργασία Ναυτικών, Θαλάσσιος Τουρισμός, Αλιευτική Δραστηριότητα.
- Η κινητήριος δύναμη του Λιμενικού Σώματος – Ελ.Ακτοφυλακής είναι οι Βαθμοφόροι (άνδρες και γυναίκες) Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές – Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες. Από φέτος η κατάταξη θα γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Το Λ.Σ. διαθέτει επιχειρησιακά μέσα, πλωτά, χερσαία και εναέρια.
- Μέσα σε αυτό τον αιώνα λειτουργίας το Λ.Σ.-ΕΛ ΑΚΤ. Σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται γράφοντας με χρυσό μελάνι τη σύγχρονη ιστορία του. Πρωταρχική αποστολή του η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η έγκαιρη αντιμετώπιση έρευνας και διάσωσης, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, είναι υψηλά ιεραρχημένες προτεραιότητες.
Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την ιστορία του λιμένα Ηρακλείου από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα καθώς επίσης κατατέθηκαν στοιχεία για τη δραστηριότητα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και τη διαχρονική συμβολή του στην ανάπτυξη της Κρήτης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα από τη φύση του, την καταγωγή του, αλλά και την στρατιωτική του οργάνωση, αποτελούσε διαχρονικά ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της στήριξης της τάξης, της ασφάλειας, της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας.
Βασιζόμενο στην τήρηση των κανόνων πειθαρχίας που προκύπτουν από την παράδοση, τη στρατιωτική εκπαίδευση και την τιμωρία που προβλέπεται στις περιπτώσεις παρεκτροπής, λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
Ευχόμαστε στο Λιμενικό Σώμα να μακροημερεύσει συνεχώς εξελισσόμενο εις τους αιώνας των αιώνων, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει, αποδεικνύοντας καθημερινά τον ευεργετικό του ρόλο, προς όφελος της Εμπορικής Ναυτιλίας και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών.