Φέτος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Το 1924, ξεκίνησε μια διαδρομή που φέτος συμπληρώνει έναν ολόκληρο αιώνα, στο ξεκίνημα της οποίας, φωτισμένοι επιχειρηματίες του Ηρακλείου, ανέλαβαν την ίδρυση του Επιμελητηρίου. Από τα πρώτα του βήματα, ήδη κατά την πρώτη δεκαετία από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου διαχειρίστηκε κρίσιμα (για τότε), ζητήματα της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο δανεισμός από τις τράπεζες προς τις τοπικές επιχειρήσεις, ή η προστασία της αγροτικής παραγωγής με παρεμβάσεις υπέρ των παραγωγών. Ή ακόμα με πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Η ενεργός παρουσία του Επιμελητήριου Ηρακλείου δεν διακόπηκε ούτε στις σκοτεινές εποχές, στην περίοδο της κατοχής και τα χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μάλιστα εκείνα τα δύσκολα χρόνια, από το 1948 έως το 1950, υλοποιήθηκαν δύο μεγάλα ορόσημα για το φορέα μας: η ίδρυση και λειτουργία των Τεχνικών Σχολών και η ανέγερση του επιμελητηριακού Μεγάρου.
Στο δεύτερο μισό αυτής της εκατονταετίας, όταν οι συγκυρίες έγιναν ευνοϊκότερες, μετά τη Μεταπολίτευση και με την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, πραγματικά άνοιξε πανιά και διέγραψε μια ξέφρενη πορεία προς τα εμπρός. Μέσα σε λίγα χρόνια το Επιμελητήριο έγινε πρωτοπόρο της ψηφιακής μετάβασης όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης μα και εθνικά. Η κατάρτιση, η εκπαίδευση των μελών, η διοργάνωση συνέδριων κι εκδηλώσεων γίνονται καθημερινή δράση. Ο συγκρητισμός γίνεται πράξη από πολύ νωρίς και οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου υπηρετούν έναν σταθερό σκοπό: την πρόοδο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μελών και της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Έτσι, όταν η Ελλάδα γίνεται μέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου ιδρύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφειά των μελών του. Για το διαχρονικό πρόβλημα της δυσκολίας πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικούς πόρους, το Επιμελητήριο απαντά το 1993, με την ίδρυση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία, τα πρώτα χρόνια της, στεγάζεται στο Μέγαρό του. Η στήριξη προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδοτήσεις καθίσταται αναγκαία. Έτσι, το 1997 με το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ιδρύει την Αναπτυξιακή Κρήτης, ως Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων.
Καθώς εισερχόμαστε στη δεύτερη χιλιετία, οι δράσεις του Επιμελητηρίου αναπτύσσονται και διευρύνονται. Το 2000 εγκαινιάζεται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και το 2001 οι Τεχνικές Σχολές μετεξελίσσονται και πιστοποιούνται ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ο ρόλος τους αναβαθμίζεται. Το 2003 το Επιμελητήριο ιδρύει το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κρήτης με στόχο την εξατομικευμένη στήριξη των Κρητικών Επιχειρήσεων. Το 2008 πραγματοποιείται το έργο της ανακαίνισης του Μεγάρου του Επιμελητηρίου που αποτελεί ένα έργο σταθμό το οποίο προετοιμάζεται και οργανώνεται αρκετά χρόνια . Το 2012 ξεκινάει το Παγκρήτιο Φόρουμ ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του φορέα που συνδέει έμπρακτα τον τουριστικό με τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Η τεράστια επιτυχία του θεσμού φέρνει παγκόσμιες διακρίσεις στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ενώ το 2016, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ιδρύεται το εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών Heraklion HUB. Το 2017 σχεδιάζεται και υλοποιείται η δικτυακή πλατφόρμα προβολής των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – CRETACOM, την οποία ο φορέας μας δημιούργησε για τη δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων μελών του και σήμερα συμμετέχουν χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις.
Ως απάντηση στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, το 2021 συστήνεται η Ενεργειακή Κοινότητα «ΗΡΑ-ΦΩΣ», μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2022 (μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας τουλάχιστον) οικοδομείται το κτιριακό συγκρότημα στην οδό 1866 και δημιουργείτε μια αγορά που μέσα φιλοξενεί καταστήματα αφιερωμένα στην κρητική διατροφή και την αυθεντική λαϊκή τέχνη, άμεσα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα της παλιάς αγοράς του Ηρακλείου. Το 2023, πάλι μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας, αδειοδοτείται το Καταδυτικό Πάρκο στη θαλάσσια περιοχή Σταλίδας –το δεύτερο στην Ελλάδα – με στόχο την αναβάθμιση του Κρητικού τουριστικού προϊόντος
Όλα αυτά συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο ιστορικό πάζλ, και είναι μέρος των όσων θα ακουστούν στο Επιμελητηριακό Μέγαρο το πρωί αυτού του Σαββάτου στις 29 Ιουνίου. Θα έχουμε την τιμή να προλογίσει τις εκδηλώσεις μας, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Ζωή Ράπτη και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κος Ιωάννης Μασούτης, ενώ μαζί μας θα βρίσκονται όλοι οι Πρόεδροι των Ελληνικών επιμελητηρίων καθώς θα προηγηθεί η Διευρυμένη συνεδρίαση Διοικητικής Επιτροπής ΚΕΕΕ.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν δυο πολύ σημαντικές τοποθετήσεις με φόντο το πλούσιο ιστορικό μωσαϊκό του Ηρακλείου και της Κρήτης. Η πρώτη θα είναι από τον Δρ. Κωστή Χρηστάκη , Διευθυντή Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού, Βρετανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Η οικονομία στην Κρήτη από την αυγή της προϊστορίας έως την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα» και η δεύτερη από τον Δημήτρης Κυπριωτάκης, Ερευνητή Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και Μεταδιδάκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου: ίδρυση, σύσταση και δράση κατά τη περίοδο του Μεσοπολέμου».
Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου έχει εκδοθεί και θα παρουσιαστεί ιστορικό λεύκωμα 200 σελίδων με πλούσια τεκμηρίωση και άφθονο φωτογραφικό υλικό από την εκατοντάχρονη πορεία του ενώ επίσης θα προβληθεί video με τα ορόσημα των 100 χρόνιων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Καθώς το Επιμελητήριο τιμά τα πρώτα εκατό χρόνια ζωής του, ήταν και παραμένει ένας από τους κινητήριους μοχλούς της τοπικής ανάπτυξης. Στα χρόνια που έρχονται, το Επιμελητήριο Ηρακλείου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως θεσμική δύναμη παρέμβασης για την ανάπτυξη, για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ευημερία.