Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι κατά τα φαινόμενα ήδη εδώ και η μικτή ομάδα κυβέρνησης – επιστημόνων που χειρίζεται την υγειονομική κρίση εξετάζει ένα σωρό διαφορετικά σενάρια για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά και τον τρόπο επανεκκίνησης της σχολικής χρονιάς.
Από τις 4 Αυγούστου τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από 100, ενώ σε τρεις ημέρες υπερέβησαν τα 200, ενισχύοντας το καμπανάκι του κινδύνου προ του ενδεχόμενου μαζικής εξάπλωσης.
Συγκριτικά με τον Ιούνιο η Ελλάδα προσεγγίζει τον τετραπλασιασμό κρουσμάτων, ενώ από τις αρχές του μήνα έχει τετραπλασιαστεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.
Εύλογα, σε αρκετές περιοχές της χώρας τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, υπάρχουν όμως τρεις νομοί που από την έναρξη της επιδημίας μοιάζουν «απροσπέλαστοι» από τον Sars-CoV-2 και θα μπορούσαν χωρίς διάθεση υπερβολής να χαρακτηριστούν covid-free. Πρόκειται για την Ευρυτανία, τη Φωκίδα και το Λασίθι, τις μόνες δηλαδή περιφερειακές ενότητες που από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει από 0 έως 4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Ειδικά στην Ευρυτανία, τα (σχεδόν μηδενικά) επίπεδα μόλυνσης προσδίδουν στην περιοχή την κατοχή ενός ιδιότυπου ρεκόρ. Το κρούσμα που καταγράφηκε την 1η Αυγούστου, με θετική μια 81χρονη γυναίκα από τα Άγραφα που είχε δεχτεί επίσκεψη συγγενών από την Αθήνα, είναι το πρώτο και το μοναδικό έως τώρα στο νομό!
Η Φωκίδα περιλαμβανόταν εξ αρχής στις περιοχές που δεν είχαν χτυπηθεί από το νέο κορωνοϊό, ενώ με τη γενική καραντίνα που επιβλήθηκε από τις 23 Μαρτίου η περιοχή θωρακίστηκε ακόμη περισσότερο. Έως τις 4 Μαΐου, που ήρθη το lockdown, δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα και έκτοτε έχουν επιβεβαιωθεί μόνο πέντε εισαγόμενα, δύο Σέρβων, δύο Γερμανών και ενός Γάλλου τουριστών.
Στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 88 κρούσματα έως τώρα και ο νομός Λασιθίου είναι αυτός με τα λιγότερα. Το πρώτο κρούσμα covid-19 ήταν αυτό μιας 53χρονης γυναίκας από τον Μακρύ Γιαλό, στις 4 Απριλίου. Τα τελευταία αφορούσαν Σουηδούς τουρίστες, που είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα μας και είχαν καταλύσει επίσης στον Μακρύ Γιαλό. Το Σάββατο, 8 Αυγούστου, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας στον Άγιο Νικόλαο. Ενδιάμεσα, υπήρξαν και κάποια άλλα κρούσματα στο νομό Λασιθίου, αλλά τα νούμερα είναι για την ώρα άκρως καθησυχαστικά, ιδιαίτερα για μια περιοχή με τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση.
Εκτός από τους τρεις αυτούς νομούς, πολύ λίγα περιστατικά Covid-19 καταγράφονται σε ακόμα 10 περιφερειακές ενότητες της χώρας, από τον Μάρτιο έως σήμερα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν διαπιστωθεί σε Ρέθυμνο, Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Άρτα, Γρεβενά, Τρίκαλα και στο Βόρειο Αιγαίο.
Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τον χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, βρίσκονται η Αττική (σε αυτήν ανήκει διοικητικά ο Πόρος), η Θεσσαλονίκη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Κοζάνη, η Καβάλα και ο Έβρος. Πρόκειται για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» από πλευράς περιστατικών και στις περισσότερες εξ’ αυτών έχει καταγραφεί αυξημένη διασπορά του ιού από την αρχή της επιδημίας.
Πηγή: ethnos.gr