Θωρακίζεται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας στο νησί μετά την σημερινή υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ένταξης στο «Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020» δυο υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων στο ΠΑΓΝΗ με προϋπολογισμό 1.520.000 ευρώ.
Πρόκειται για την αγορά ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, και του μηχανήματος MALDI-TOF MS που με εξαιρετική ταχύτητα (εντός λεπτών) ακρίβεια και αξιοπιστία θα ταυτοποιεί στελέχη μικροβίων.
Στη σημερινή υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη παρόντες ήταν επίσης στη Περιφέρεια, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, η Υποδιοικήτρια της 7 ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, ο αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης, ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Τσέτης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.
Όλοι οι παριστάμενοι χαρακτήρισαν την σημερινή ημέρα για την Κρήτη ως πολύ σημαντική καθώς αναβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αγορά των δυο ιατρικών μηχανημάτων η υγειονομική περίθαλψη στο νησί. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, στόχος είναι με την συνεργασία όλων των φορέων υγείας η εξεύρεση και άλλων χρηματοδοτήσεων ούτως ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε μία από τις καλύτερες περιθάλψεις υγείας στα νοσοκομεία του νησιού.
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Είναι μία σημαντική στιγμή για την Κρήτη η υπογραφή της ένταξης δυο μηχανημάτων στο ΠΑΓΝΗ που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας στο νησί. Μέσα από την συνεργασία που είχαμε με την διοίκηση της 7 ης ΥΠΕ, με το ΠΑΓΝΗ, και με τους συνεργάτες μας στη διαχειριστική και τον εντεταλμένο σύμβουλο τον κύριο Βαμβακά, εξασφαλίσαμε 1,5 εκατομμύριο για την αγορά αυτών των μηχανημάτων ούτως ώστε να μη χρειάζεται οι Κρήτες να πηγαίνουν στην Αθήνα για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και να υπάρχουν αυτές οι μετακινήσεις. Η Κρήτη θα γίνει μία αυτόνομη υγειονομική Περιφέρεια, γιατί αυτό προσπαθούμε όλοι μας μέσα από τη συνεργασία και με τους ιατρούς, τους καθηγητές, να μπορούμε να έχουμε αυτό τον εξοπλισμό ούτως ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής υγείας. Εμείς από την πλευρά τη δική μας αυτό που οφείλουμε είναι να βρίσκουμε τους πόρους όχι μόνο από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από εθνικούς πόρους για να μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές και την αγορά των μηχανημάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης».
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς: «Τα δύο αυτά μηχανήματα θα αναβαθμίσουν πάρα πολύ την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για υπερσύγχρονα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνονται επεμβατικές πράξεις σε πολλές κατηγορίες ασθενειών κυρίως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και άλλες πολλές παθήσεις, και το δεύτερο μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για άμεση ταυτοποίηση μικροβίων και μπορεί αυτό το μηχάνημα να καλύψει όλη την Περιφέρεια, όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης».
Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη: «Σήμερα πράγματι είναι μία πολύ σπουδαία μέρα για την υγεία στην Κρήτη. Θέλω να μείνω σε δύο σημεία, πίσω από τα σπουδαία έργα κρύβεται η δουλειά πολλών ανθρώπων και θα πρέπει να τους ευχαριστήσω θερμά, τόσο τους αρμόδιους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι οποίοι φρόντισαν -η διοίκηση και τα στελέχη- έγκαιρα και σύνταξαν μία πάρα πολύ εμπεριστατωμένη πρόταση για να μπορέσει να κατατεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια να εξάρω διότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία και της διαχειριστικής αρχής αλλά και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση σήμερα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα δύο μηχανήματα τα οποία θα βοηθήσουν εξαιρετικά την αντιμετώπιση προβλημάτων που αυτή τη στιγμή δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο για την Κρήτη και για την παροχή υπηρεσιών υψηλού πλέον επιπέδου υγείας σε όλους τους πολίτες του νησιού».
Ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και υπεύθυνος της μονάδας επεμβατικής ακτινολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Δημήτρης Τσέτης. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα υπογράφεται η απόκτηση του υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου ενός μηχανήματος το οποίο πραγματικά θα αναβαθμίσει τις υγειονομικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό της Κρήτης και θα προσφέρει τη δυνατότητα νέων καινοτόμων θεραπειών όπως είναι η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, χάρη σε αυτό το μηχάνημα που επιτρέπει τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων του σώματος θα μπορεί ο επεμβατικός ακτινολόγος έγκαιρα να αφαιρεί τους θρόμβους από τα αγγεία του εγκεφάλου και έτσι να σώσει ζωές σε έγκυρο χρόνο και νομίζω ότι η Κρήτη μπορεί να πρωτοπορήσει πραγματικά στον τομέα αυτό».
Ο αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για όλη την Κρήτη η ναυαρχίδα του υγειονομικού σχηματισμού της Κρήτης αποκτά δύο μηχανήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας. Τα ιατρικά μηχανήματα επίσης προσθέτουν στην παραγωγικότητα, στην υγεία του πληθυσμού και στην ορθολογικοποίηση των εξόδων του δημόσιου συστήματος,. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει ανοίξει, έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες ακολουθώντας πολιτικές του Υπουργείου Υγείας χωρίς εμπόδια, στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τη στενή συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της 7 ης ΥΠΕ Κρήτης.»
Το έργο
Το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Πα.Γ.Ν.Η.» αφορά δύο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 1.520.000 ευρώ και έχει στόχο την παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, και την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη», στην Επενδυτική Προτεραιότητα «Επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της υγείας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη.
Με το έργο επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας και η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών προσφέροντας παράλληλα νέες υπηρεσίες. Ωφελούμενος πληθυσμός από την λειτουργία του μηχανήματος είναι όλος ο πληθυσμός της Κρήτης, τα γύρω νησιά και οι τουρίστες-επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συγκεκριμένα τα υποέργα αφορούν:
το υποέργο 1 αφορά στην «προμήθεια και εγκατάσταση ενός Ψηφιακού Αγγειογράφου» που απαιτείται για παθήσεις αγγείων με οργάνωση συνθηκών χειρουργείου, ώστε μεταξύ των άλλων να διενεργούνται ενδοαγγειακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, να τοποθετούνται ενδομοσχεύματα σε ανευρύσματα κοιλιακής και θωρακικής αορτής, διακαθετηριακοί εμβολισμοί σε επείγουσες αιμορραγίες, τραυματικές ή μη και τέλος επεμβατικές ογκολογικές πράξεις στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.
Το Υποέργο 2 αφορά στην «προμήθεια ενός πλήρους αυτοματοποιημένου συστήματος ταυτοποίησης μικροοργανισμών με τη χρήση της τεχνολογίας φασματομετρίας μαζών τύπου MALDI – TOF» που ταυτοποιεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς τη χρήση αναλώσιμων υλικών gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια και μυκοβακτηρίδια καθώς και λοιπούς μικροοργανισμούς. Το σύστημα MALDI – TOF επιτρέπει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση λοιμώξεων και την επιδημιολογική επιτήρηση πολυανθεκτικών μικροβίων.